WimRob Bees Company zorgt voor opwinding en vreugde in het district Amudat, Uganda.


21 februari 2018

WimRob Bees Company is opgericht door Wim van Welzen en Robert Okodia en heeft als doelstelling om het gat tussen bijenhouders en de beschikbare markten te overbruggen. Zo doet het bedrijf de inkoop van honing en bijenwas, worden trainingen aangeboden, is er onderhoud van bijentuinen en worden er benodigdheden verkocht voor de imkers.

Honingfabriek in Lira, Noord-Uganda

WimRob Bees Company heeft inmiddels een eigen honingfabriekje in Lira, Noord-Uganda. Zij exporteren bijenwas naar Westerse landen en verkopen de potjes honing aan de Ugandese supermarkten. De bijenhouders die een bepaald minimum kwaliteitsniveau hebben bereikt, mogen aan WimRob Bees Company gaan leveren (het niveau wordt vastgesteld door de MRA: Minimum Requirements Audit). Wanneer er wordt geleverd aan WimRob Bees Company volgt er een jaarlijks bezoek met inspectie, waarbij er dan ook de mogelijkheid is om adviezen te vragen. Dit noemen we onze AAC: Apiary Assessment Cycle.

 

Begin 2018 was er opwinding en vreugde in het district Amudat toen WimRob Bees Company officieel het programma ‘Vrouwelijke Imkers’ lanceerde. Negen vrouwen die tot die tijd besnijdenis bij meisjes uitvoerden om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, kregen een starters kit ter waarde van 11M Oegandese Shilling (omgerekend ongeveer € 2750) om een bijenstand te beginnen.. De pakketten waren erg uitgebreid en bestonden uit buienkorven, bijenpakken, berokers, borstels, rubberlaarzen, handschoenen, etc.

Goud

De directeur van WimRob Bees Company, Robert Okodia, gaf aan dat de negen vrouwen van Amudat nu klaar zijn om bijen te houden en honing productie in goud te veranderen. Zo liet hij weten: "Ik ben onder de indruk van hun toewijding, energie en passie".
Het doel is om uiteindelijk financieel onafhankelijk te worden door het produceren van honing. Robert Okodia voegde eraan toe dat elke vrouw een maandelijkse facilitering van 50.000 Oegandese Shilling (€ 12,50) ontvangt voor het verzorgen van de bijenkorven. "Dit is een pilotproject die we testen en uiteindelijk willen uitbreiden naar andere vrouwen, kind-moeders, meiden die met school gestopt zijn, meiden die positief in het leven staan en weduwen die gepassioneerd zijn met betrekking tot het bijen houden en de honing productie", aldus de heer R. Okodia.