A Bees Company
 

Een aantal jaren geleden heeft Wim van Welzen een beknopt onderzoek gedaan naar de waardeketen van honing in Noord Uganda. De conclusie was dat hulporganisaties goede initiatieven nemen door lokale boeren de vaardigheden bij te brengen om bijen te houden op een niveau dat ze hierdoor een significante aanvulling op hun inkomen kunnen realiseren.

Door deze hulpprojecten gaat de productie van honing langzaam maar zeker omhoog. De volgende bottleneck is dat er onvoldoende lokale vraag is naar de aanbod van de honing. Dit lijdt tot teleurstelling bij de bijenboeren, want door het te grote aanbod, daalt de prijs.
Om het gat naar de beschikbare markten te overbruggen, hebben Wim van Welzen en Robert Okodia “A Bees Company” opgericht (www.abeescompany.com; In Uganda WimRob Bees Company genaamd). Dit nieuwe bedrijf:
·         Koopt tevens honing en bijenwas in
·         Biedt vaktrainingen,
·         Onderhoudt model bijentuinen waar boeren kunnen komen trainen,
·         Verkoopt benodigdheden voor de imkers en.
De bijenhouders die een bepaald minimum kwaliteitsniveau hebben bereikt, mogen aan WimRob gaan leveren (die wordt vastgesteld door de MRA: Minimum Requirements Audit). Ze worden dan ieder jaar bezocht/geïnspecteerd (onze AAC: Apiary Assessment Cycle) en kunnen adviezen opvragen.
Inmiddels heeft A Bees Company een eigen honingfabriekje in Lira, Noord-Uganda, exporteert het bijenwas naar Westerse landen, verkoopt het potjes honing aan de Ugandese supermarkten en is het hoogste kwaliteitsniveau bereikt (Q-level).

Lees hier een persbericht van februari 2018 over WImRob Bees Company.