Samen met UIC investeren in de toekomst

De Nederlandse organisatie UIC (Uganda Investment Corporation BV) is sinds 2012 actief in de stad Kumi in Oost Uganda bij het Kumi Hospital. UIC heeft met het Kumi Hospital een samenwerkingsverband opgezet met als hoofddoel: de boerderij achter/van het ziekenhuis te herbouwen. De website van het ziekenhuis zegt het volgende over de geschiedenis:

"By the end of the war in 1992, the Hospital lay in a sorry state, vandalized and turned into a Camp for IDP’s (Internally Displaced People). The water-carrying infrastructure was also vandalized and so was the Farm that was looted of over 1000 heads of cattle. The hospital still bears the scars and the legacy of that dark period.”

De Joint Venture, genaamd Kumi Hospital Agro Park (KH-AP), moet het ziekenhuis en de omgeving weer van verse melk en landbouwproducten gaan voorzien. Maar nog belangrijker is dat de boerderij een bron van inkomsten wordt voor het ziekenhuis waardoor het ziekenhuis financieel beter voor zichzelf kan zorgen.

In 2013 is er 60 ha (van de 500 ha) land van bomen en begroeiing ontdaan en momenteel worden er o.a. maïs, zonnebloemen, bonen en uien geteeld. De eerste oogst mislukte grotendeels door te weinig regenval. De watervoorziening vanuit het nabijgelegen meer is nog niet op het gewenste niveau. In een latere oogst spoelde een groot deel van de uien weg door teveel neerslag. Zo worden de nodige leerervaringen opgedaan.

In 2015 wordt met de eerste 15 melkkoeien de melkproductie op gang gebracht. We wachten de eerste ervaringen af.

Vanwege de activiteiten van KH-AP vindt er meteen al een enorme creatie van werkgelegenheid plaats (denk hierbij in termen van honderd manjaren of daaromtrent). Dat is precies één van de doelstellingen van UIC.
UIC zoekt mensen die zich voor (langere tijd) willen inzetten om aan de uitbouw van dit bedrijf mee te werken.
WVS is een van de initiatiefnemers en aandeelhouders van Uganda Investments Corporation bv.